REGIO MECHELEN – In december 2021 treedt het nieuwe openbaarvervoerplan voor de vervoerregio Mechelen in werking. Het wordt de komende maanden voorgesteld aan burgers, gemeenteraadsleden en andere stakeholders. Voor de opmaak van dit openbaarvervoerplan heeft men vooral rekening gehouden met de reële verplaatsingsnoden van de reiziger.
“Er is veel overleg en studiewerk vooraf gegaan om tot een regionaal gedragen oplossing te komen die tegemoet komt aan de voornaamste verplaatsingsvragen”, zegt Saadet Gülhan, politiek voorzitter van vervoerregio Mechelen. “De belangrijkste steden, gemeenten en regionale attractiepolen verbinden we met sterke lijnen zodat zoveel mogelijk mensen zich vlot kunnen verplaatsen.”
“We hebben ons gebaseerd op objectieve paramaters: tellingen, verplaatsingsstromen uit verkeersmodellen en gekende vragen uit diverse mobiliteitsplannen en studies. Het voorliggend plan is een onderbouwde manier om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Op de plaatsen waar de vraag het grootst is, verhogen we het aanbod. Zo maken we de shift naar een vraaggestuurd mobiliteitsaanbod”, zegt Saadet Gülhan.
De belangrijkste speerpunten
De focus ligt op grote groepen mensen vlot verplaatsen. Dit gebeurt via de grote assen, met zoveel mogelijk sterke, rechte, leesbare lijnen, de zogenaamde kernnetlijnen. Heist-op-den-Berg via Putte naar Mechelen; Mechelen – Duffel – Lier; Tremelo – Keerbergen – Bonheiden via Imelda ziekenhuis naar Mechelen; Boom – Willebroek – Mechelen.
Reizigers kunnen via aanvullende lijnen makkelijk de grote assen bereiken en ook de meer lokale attractiepolen. Om dit te realiseren, zijn op meerdere plaatsen wijzigingen aan bestaande trajecten gebeurd.
Het vervoer op maat bestaat uit drie onderdelen: flexbussen (Klein-Brabant en de regio rond Bonheiden), openbaar vervoer-taxi (in kleine kernen waar slechts beperkt openbaar vervoer beschikbaar is) en deelfietsen.
Deelfietsen in elke gemeente
In elke gemeente zal het belangrijkste vervoersknooppunt uitgerust worden met deelfietsen. Deze deelfietsen maken deel uit van het zogenaamde vervoer op maat. Deze vierde vervoerlaag van basisbereikbaarheid ontsluit plekken in de vervoerregio die niet bediend worden door het regulier openbaar vervoer.
Vraaggestuurde mobiliteitsvisie
Vervoerregio Mechelen bestaat sinds vorig jaar, bevat 12 gemeenten met in totaal ruim 300.000 inwoners en 140.000 jobs. Meer dan 60.000 leerlingen, scholieren en studenten volgen er onderwijs.
The post Vervoerregio Mechelen stelt plan openbaar vervoer voor appeared first on Made in.